20:50 uur @ 03-09-2023

Waarom bevestiging bij een ander zoeken als het allemaal in jezelf zit?

Voor jezelf kiezen, voor jezelf opkomen, emoties tonen, laten zien en erover vertellen, je soms aanpassen voor de ander en daarbij jezelf niet verliezen, je echt gezien voelen, je zelfverzekerd voelen, jezelf niet voor lief nemen, jezelf niet minder belangrijk of goed vinden dan anderen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat zou het toch geweldig zijn als wij dit goed zouden kunnen in elke situatie. Maar wat is dat toch verdomde moeilijk om vol te houden of überhaupt te doen.

We leven in een samenleving waar meningen en uitingen gewenst en ongewenst om onze oren vliegen. Iedereen vindt wel ergens iets van. Iedereen vindt ook wel wat van jou; positief of niet.

De uitdaging ligt er dan ook voor jou om dan dicht bij jezelf te blijven. Je eigen grenzen te blijven bewaken. Jezelf niet te gaan wegduwen omdat dingen voor jou anders voelen of zijn. Niet onbewust of bewust mee te gaan in een ander om wat voor reden dan ook en intussen alle sensatie in jou te negeren.

De uitdaging is om jezelf niet vergelijken met mensen die alles zo goed voor elkaar te lijken hebben. Ook ligt de uitdaging bij jou om eerst bij jezelf te voelen in plaats van het meteen bij de ander te gaan halen.

Misschien is dit wel de grootste uitdaging voor veel mensen: jezelf altijd goed genoeg vinden ondanks wat een ander zegt of vindt. Het leven zit vol uitdagingen om jezelf te beschermen tegen alles wat buiten jezelf ligt.

Ik denk dat één van de grootste uitdagingen is te beseffen en te weten dat alles al in jou zit. Jij bent degene die regie heeft over haarzelf. Haar denken, haar voelen, haar handelen en meer. We zouden de bevestiging “Ik ben goed genoeg” uit onszelf moeten halen en de bevestiging hiervan niet elders zoeken. Juist omdat van buitenaf het ook maar een mening is van een mens die een ziel heeft en met eigen issues die gespiegeld worden op jou. Een mens die is wie hij/zij is geworden of wil zijn.

Mensen zoeken vaak een gelijke of een gelijkgestemde. Maar we zijn allemaal anders en dat vind ik juist zo mooi aan de mensheid. Als we allemaal zouden moeten voldoen aan de wensen van eenieder, dan waren we toch allemaal hetzelfde geweest? Je bent juist JIJ en wees daar tevreden mee. Groei en beleef jouw leven op je eigen pad. Leef je leven, zoals het voor jou bestemd is. Ik geloof dat dat geluk is. Geluk zit in jou en niet daarbuiten. Dus zoek daar ook niet voor bevestiging.

Daarbij zeg ik niet dat je nooit meer wat moet aantrekken van buitenaf, maar als je het van binnen in jou omarmt, dan is daarbuiten alles alleen een compliment dat je in je zak kan stoppen. Maar zoek niet de bevestiging dat je een mooi mens bent of dat je er goed uit ziet of dat je goed genoeg bent of wat dan ook. Want jij weet en voelt dat al.

En nu denk je misschien: “Ja, ik weet ook wel dat het zo moet zijn, alleen ik weet niet hoe ik daar moet komen. Ik voel mij zo… vanbinnen. Dit ben ik gewoon.”, maar is dat zo of voel jij je veilig bij wat je kent?

Misschien heb je al een aantal dingen geprobeerd om te komen op het punt dat je jezelf waardeert. Waarschijnlijk heb je ook voor jezelf al bedacht waar het vandaan komt dat jij het buiten jezelf zoekt. Dan vraag ik me af: “Hoever ben jij echt naar binnen gekropen om uit te zoeken waarom jij het buiten jezelf zoekt? Ben je echt naar je kern gegaan? Heb jij echt contact durven maken met jou pijn met jou zijn? Ben jij echt bereid om je ego in de ogen aan te kijken en patronen te doorbreken? Ben jij bereid om te vallen en op te staan elke keer als jij jezelf betrapt dat je het weer buiten jezelf hebt gezocht? Ben jij bereid om eventuele trauma’s in de ogen aan te kijken die jou drijven om steeds weer bij jezelf weg te vluchten?”

Innerlijke groei, patronen doorbreken en veranderen doe je niet door simpelweg een boek te lezen. Dat doe je niet door alleen een paar keer met iemand praten. Het is niet een weg die je van tevoren kan uitstippelen en waar je je op kan voorbereiden. Het heet ‘groei’ omdat het tijd nodig heeft om te groeien. En als jij dat pad inslaat en erin gelooft dat jij dit kan, of in ieder geval je besluit dat jij dit aan wil gaan, dan zit je al op de goede weg.

Je zal merken dat er dat er in jou al veranderingen plaats gaan vinden. Je gaat ook anders naar de wereld kijken. Je gaat hulpbronnen om jouw doel te bereiken creëren en zien. Er komen mensen op jouw pad, misschien ik wel, maar misschien ook wel iemand die beter bij jou past, die jou ondersteunen om jouw doel te behalen. Je hoeft alleen maar in volle overgave te besluiten dat jij jouw leven wil leiden en daarvoor moeite wil doen om te groeien.

Ik heb ook deze stappen moeten zetten. En makkelijk is het niet. En klaar ben je nooit, want groei stopt niet. Maar ik durf wel te zeggen dat ik mij nog nooit zo gelukkig hebt gevoeld, zelfs als ik het even moeilijk heb door wat dan ook, sinds ik zoveel mogelijk bevestiging en liefde uit mezelf kan halen.

Ondanks dat ik heel veel mooie mensen om mij heen heb die het beste met mij voor hebben en deze mij nooit bewust zouden kwetsen of pijn willen doen, zullen zij nooit die leegte en liefde kunnen opvullen in mij. Dat kan ik alleen maar zelf. En dat is het mooiste wat jij jezelf kan schenken en kan uitstralen naar eenieder die dit nog mag leren.

Ik hoop dat ik je geraakt hebt met deze blog. Mocht je er dieper met mij op in willen gaan, neem dan gerust contact met mij op. Wie weet, kan en mag ik jou laten zien dat het ook in jou zit en je het niet buiten jezelf hoeft te zoeken.

Veel liefs, Debbie


Delen: